Tärkeimmät uintivarusteet
Uimarin ei onneksi tarvitse investoida suuria rahamääriä harrastukseensa, sillä perus uintivarusteet voi saada jopa alle viidelläkymmenellä eurolla. Suurempia rahareikiä ovat yleensä harjoittelumaksut ja uintiopetus – varsinkin jos haluaa yksityisopetusta. Hintalappua suurempia ongelmia aiheuttaa useimmiten sopivan varustuksen löytäminen. Esim. Uimahousut kuluvat puhki tai lasit kiristävät ja niiden tiiviste vuotaa. Siksipä muutama vinkki on varmasti paikallaan.
Mitä uintivarusteita kannattaa hankkia?
Alkuun uintivarusteissa pääsee helpolla: kombinaatio uimalasit+housut/puku riittää kotoa löytyvän froteepyyhkeen kanssa. Lisäksi erityisesti pitkät hiukset kannattaa suojata puhdistusaineiselta vedeltä uimalakilla. Halleista löytyy lainaksi paljon lisäkilkkeitä (lauta, bullarit, lättärit jne.). Kannattaa tutustua niihin ennen hankintoja. Uimahousuissa kuluissa säästää kun ostaa kestävää kangasta (endurance) olevat uikkarit ja uimalaseissa muistaa ottaa kovemmat linssipehmusteet. Jatkossa uintivarusteissa monipuolisuutta treeneihin voi saada pienillä räpylöillä tai lättäreillä. Bullareita ja lautaa ei välttämättä kannata hankkia itse.
Tärkeimpien uintivarusteiden valintataulukko
Varuste | Mitä huomioida? | Mitä maksaa? |
---|---|---|
Uimahousut |
|
|
Uimapuku |
|
|
Uimalasit | Linssi, väri, huurteen esto, muotoilu, pehmuste, peililasi | Hyvät lasit saa jo n. 15 eurolla. |
Uimalakki |
|
|
Pyyhe |
|
|
Räpylät | Tärkeimpinä ominaisuuksina kovuus ja pituus | n. 30-50 euroa |
Bullarit | kova muovi vai vaahtomuovi | Max muutaman kympin |
Uimahousut ja uimapuku
Kannattaa unohtaa tavanomainen uimahousumateriaali. Esim. Speedon markkinoima Endurance-materiaali saattaa kestää jopa 20 kertaa pidempään kuin normi-uimahousut – käytännössä ne siis varmemmin häviävät kuin kuluvat puhki. Nykyään ns. lyhyiden shortsien malliset housut ovat suosituimpia, koska ne on parempia pyhille paikoille. Endurance-mallistolle on tarjolla vaihtoehtoja myös muilta valmistajilta, kuten esim. Arenalta.
Jos hakusessa on treeniuikkarit, kannattaa suosia kankaan kestävyyttä. Kannattaa myös unohtaa pienimmät koot: treenimukavuus kasvaa kun ottaa vähän väljemmän koon housut. Kilpailukäyttöön valitut uikkarit ovat taas oma lukunsa. Silloin istuvuus ja tiukempi koko ovat tärkeitä, ja resurssien mukaan mahdollisesti myös veden kitkaa vähentävä kangasmateriaali. Kalleimmat kilpailu-shortsiuikkarit saattavat maksaaa jopa yli 300 euroa.
Uimalasit
Uimalasihankinta voi mennä helposti mönkään. Täysin väärnälaiset lasit voivat olla käyttökelvottomat. Lasien hankinnassa kannattaa miettiä ainakin seuraavia juttuja:
- Pehmusteet: Mitä vähemmän pehmusteita, sitä parempi. Erityisesti vaahtomuoviset alkavat poikkeuksetta vuotamaan muutaman käyttökerran jälkeen. Silikoni toimii hyvin, mutta jos malttaa totuttautua, kannattaa harkita laseja, joissa on vain kova muovireuna. Ne vaativat hieman totuttelua, mutta pysyvät varmasti naamalla ja ovat lisäksi yleensä edullisimmat.
- Huurtuminen: Sama ongelma kuin esimerkiksi sukellusmaskissa, uimalasitkin huurtuvat – mallista riippumatta. Yleensä hieman hintavammat kestävät huurtumatta pidempään. Huurtumista voi estää kotikonstein: hankkimalla huurtumisenestoainetta ja käsittelemällä lasit sillä ajoittain – tai sitten kirjoittajan suosimalla tavalla, eli tavallisella syljellä. Sylkäisy ja nesteen hierominen molempiin linsseihin ennen treenejä toimii hyvin! Muista antaa vaikuttaa muutama minuutti ennen kuin huuhtelet syljen pois.
- Peililasit: Ulkouimarin lähes must-hankinta – ainakin jos meinaa uida selkäuintia.
- Lasien linssien väri: Ulkouimarille taas tärkeä pohdinnan paikka: Kirkkaat ja värikkäät voivat olla ikävän tuntuisia ulkoaltaassa – vähintäänkin tummat kannattaa valita. Sisätiloissa muunn väriset linssit ovat periaatteessa makukysymys: punainen väri voi olla aluksi siisti tai vaihtoehtoisesti vaatii totuttautumista. Mutta pidemmän päälle värieroa ei huomaa. Kirjoittaja suosii neutraalimpeja linssejä treenikäytössä ja säästää värikkäät linssit kilpailukäyttöön.
- Lasien muotoilu: Jotkut valmistajat muotoilevat kilpailukäyttöön soveltuvat lasit virtaviivaisemmiksi kuin treenilasit. Nopeuseroa lasimalleilla saattaa toki olla, mutta ero näissä on niin minimaalinen, ettei muotoilua tarvitse varsinkaan kuntouimarin näkökulmasta huomioida. Tyylikkyys on tietysti makuasia –
tosin jonkun mielestä kilpailulasit ylipäätänsä saattavat näyttää hölmöiltä kenen tahansa päässä… - Vahvuudet ja uv-suoja: Aurinko- ja silmälasien ominaisuuksia on saatavilla nykyään myös uimalaseihin! Markkinoilla on esim. polarisoivia uimalaseja sekä erilaisilla vahvuuksilla varustettuja laseja ja näiden yhdistelmiä.
- Näkökenttä ja kaarevuus: Laaja näkökenttä voi suojata törmäilyiltä. Tosin mielenkiintoisempaa voi olla kilpailutyyppisten lasien koveruus:
se että ympäristö näyttää liikkuvan nopeammin voi vaikuttaa nopeustuntemuksiin.
Uimalakki
Nykyisin myytävät ovat usein silikonista valmistettuja ja niitä löytyy myös esimerkiksi pitkätukkaisille muotoiltuina. Silikonilakin saa ilman vaivoja laitettua päähän ja se on tarpeeksi tiukka, ettei se hidasta kovimmankaan torpeedon menoa. Kisaajat saattavat joskus käyttää perinteistä vähempivenyväistä lateksilakkia. Lateksiset mallit olivat suosittuja 80-luvulla uintikilpailuissa – ja saattavat kireytensä vuoksi olla vielä joillakin käytössä. Kuntouimarin kannattaa jättää tämä malli välistä, koska se rikkoutuu helposti ja päähän saaminen on hankalaa.
Kevyempänä vaihtoehtona olemassa on myös kangaslakkeja! Kankaissa käytetään usein materiaalina lykraa, joka pitää pidemmät hiukset hyvin kasassa. Tällaista lakkimallia on ihan mukava käyttää, eikä se hidasta menoakaan – ainoa ongelma vain on se, että hiukset kastuu, eivätkä ne täten pysy suojassa kloorivedeltä.
Pyyhekin on tärkeä uintivaruste!
Tavanomaisen sijaan kannattaa harkita nopeasti kuivuvia. Malleja löytyy ns. tiskirättimateriaalisesta kankaisiin pyyhkeisiin.
ns. tiskirättipyyhkeet ovat oikeasti samaa materiaalia kuin tavalliset halvimmat tiskirätit: selluloosan ja puuvillan sekoitusta. Tämän vuoksi ne kuivuvat suhteellisen nopeasti ja myös 100-prosenttisesti! Ne ovat siis erityisen käteviä erityisesti silloin, kuin täytyy päästä kuivaamaan itseään useamman kerran lyhyen ajan sisällä – vaikkapa uintikilpailuissa. Vakavana ongelmana tässä mallissa on kovettuneen pyyhkeen muoto: sitä on vaikeaa esim. taitella ja se murtuu helposti. Ei välttämättä siis pienimpiin uintivarustekasseihin.
Puuvilla- tai pellavafroteepyyhkeelle voi löytää hyvän nopeammin kuivuvan vaihtoehdon myös kankaisista pyyhkeistä. Esimerkiksi uima-asuvalmistajat saattavat myydä mikrokuitukankaisia liinoja, joiden etuna on nopea kuivuvuus ja myös taiteltavuus verrattuna tiskirättipyyhkeisiin. Ne kuitenkin joutuvat antamaan periksin imutehossa.
Bullarit
Bullareilla tarkoitetaan jalkojen väliin laitettavaa muovi- tai vaahtomuovikelluketta, jonka tarkoituksena on lukita jalat uinnin käsivetoharjoituksia varten.
Yleensä bullareita löytyy lainattavaksi uimahalleista – siksi ne eivät välttämättä ole uinnin harrastajan ykköshankinta
Jos kuitenkin uintivarustetäydennystä bullareista harkitsee, on niissäkin muutamia pohdittavia ominaisuuksia. Ensinnäkin bullarit vievät usein paljon tilaa. Vaahtomuoviversiot vievät vähemmän, joten matka-bullareiksi kannattaa harkita niitä. Kovan muovin bullarit taas kelluttavat paremmin – ja oikeastaan niiden kelluvuutta voi itse säätää. Onhan niissä avattava korkki vedellä täyttöä varten. Mainittujen mallien lisäksi tarjolla on bullari-lauta -yhdistelmiä. Ne kuitenkin pysyvät useimmiten huonosti jalkojen välissä.
Uimalauta
Näitä potkuharjoittelun apuvälineitä löytyy vielä bullareitakin useammin uimahalleista, joten omaa ei tarvitse hankkia. Kannattaa huomioida myös se, että aivan tavallisiakin bullareita voi hyvin käyttää uimalautana – vaikka se ei kaikista virtaviivaisin materiaali laudaksi olekaan. Lisäksi potkuja voi treenata varsin hyvin ilman lautaakin! Silloin kelluvuus vastaa paremmin normaalia tilannetta ja potkutreeniin saa mukaan myös vartalonhallinta- ja asentotreenin.
Uimalautaa ostaessa tärkeä pohdinnan paikka on laudan koko, sekä sen materiaali. Hyvä hankinta voi olla pienempi lauta, jonka saa mahdutettua paremmin treenireppuun ja kovempi muovi – joka myös kestää paremmin.
Räpylät
Räpylöitäkin saa joskus lainattua uimahalleista – tosin vähintään yhtä usein niitä ei saa käyttää. Tämä siksi, että isoilla räpylöillä varomaton voi saada helposti vahinkoa aikaiseksi.
Räpylät ovat kuitenkin hyvä treeniväline potkujen parantamiseen. Niiden etuja ovat parempi uintinopeus, tekniikan harjoittelu, nilkan liikkuvuuden parantaminen ja voimistaminen. Räpylät auttavat erityisesti siinä, että ne pakottavat käyttämään ns. oikeita lihaksia potkussa. Lisäksi kankeat nilkat venyvät automaattisesti suuremman liikelaajuuden vuoksi.
Tarjolla on luonnollisesti malleja laitesukelluksen raskaista räpylöistä ja vapaasukelluksen pitkistä malleista juuri nilkkoja pidempiin malleihin. Kannattaa erityisesti harkita näitä lyhyempiä malleja. Ne saa kätevämmin uintikassiin ja vahingon tuottaminen kanssauimareille on huomattavasti hankalampaa. Kova ja lyhyt räpylä voi olla lisäksi nilkan kehittämiselle parempi.
Lättärit
Lättäreiden toimintaperiaate on samankaltainen kuin räpylöiden käyttö potkiessa. Lättäreillä voi saavuttaa kovemman uintinopeuden kasvaneen käden pinta-alan avustuksella. Uimahallista voi löytyä näitä lainaksi – mutta ehjien löytämisen varmistamiseksi kannattanee hankkia omat. Lättärit eivät myöskään vie juurikaan tilaa muihin uintivarusteisiin verrattuna.
Oikein harjoiteltuna lättäreistä saa paljon erilaisia hyötyjä treenaamiseen. Niillä voi parantaa tekniikkaa ja saada hyvää uintilajikohtaista voimatreeniä. Lisäksi lättäreillä voi treenata kaikkia lajeja.
Malleja löytyy monen muotoisia ja kokoisia. Sanoisin että kuntouimarin tärkein harkinnan paikka on koko: kannattanee aloittaa niistä pienimmistä malleista ennen siirtymistä suurempiin. Ennen lättäreiden hankintaa, kannattaa tsekkauttaa niiden oikeoppinen käyttö jonkun uintivalmentajan avustuksella.
Snorkkeli
Snorkkeli voi olla yllättävänki käyttökelpoinen uintivaruste. Se jeesaa erityisesti vapaauinnin tekniikan harjoittelussa, jossa se vapauttaa uimarin hengityksen vaatimasta pään liikuttamisesta. Fokuksen voi siis siirtää esim. oikean uinti- tai päänasennon löytämiseen.
Tavallinenkin snorkkeli voi toimia, mutta uimareille on tarjolla erityisesti vapaauintia varten suunniteltuja malleja, joissa snorkkelin putki menee pään yli sen taakse.
Uintisnorkkelin hankinassa pätee osittain myös samat säännöt kuin sukellussnorkkeleissa: Liian pitkä putki vaikeuttaa hengittämistä – tai tekee sen jopa mahdottomaksi. Lisäksi kannattaa varmistua siitä, että saa putken tyhjennettyä vedestä käännösten yhteydessä.
Allaskassi
Allaskassi kätevä lisäuintivaruste aktiiviselle uintiharrastajalle. Sinne saa mahdutettua vaikkapa koko tässä artikkelissa mainitun repertuaarin. Nämä kassit ovat usein reikäisiä, joten ne kosteus pääsee poistumaan. Soveltunee jotenkuten myös treenivarustekassiksi.
Uintivarusteiden esimerkkihintoja (16.11.2017)
- Kestävät Endurance-kangaiset uimahousut, Speedo Boom Splice: 28,95€ swiminn.com
- Mikrokuitupyyhe, Cocoon MICROFIBER TOWEL BLUE ULTRALIGHT: 12,90€ Aquanetti
- Uimalasit, Arena Drive 3: 14,95€ Aquanetti
Mistä uintivarusteita?
Kotimaisia verkkokauppoja
- http://www.uintikauppa.fi/
- https://www.swiminn.com/Uinti
- https://www.aquanetti.fi/
- http://tyr.fi
- https://www.klubbensport.fi/swimshop
- https://www.marinekauppa.com/category/915/uintitarvikkeet
- https://www.addnature.fi/uinti/uintivarusteet.html
- https://www.prisma.fi/fi/prisma/osasto/urheilu-uinti-miesten-uimahousut#facet:&productBeginIndex:0&facetLimit:&orderBy:4&pageView:grid&minPrice:&maxPrice:&pageSize:&
Muita
- http://www.speedo.com/international/en
- https://www.swimoutlet.com/swim-gear-c9618/
- https://www.proswimwear.co.uk/swimming-accessories.html