Uima-altaan liikennesäännöt

Suomea pidetään usein uimahallien luvattuna maana, mutta korkea uimahallitiheys ei valitettavasti aina näy vapaana allastilana ainakaan suosituimmissa uimahalleissa. Ruuhkaisessa uimahallissa uiminen vaatii myös kanssaharrastajien huomioonottamisen.  Siksipä onkin tärkeää kerrata uima-altaan liikennesäännöt.

Oikeanpuoleinen liikenne

Kuten autoillessa, uimaradoilla on voimassa oikeanpuoleinen liikenne. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uimarin pitää pysyä radan oikeassa reunassa radan keskiviivan oikealla puolella. Ohituksissa voidaan hyödyntää vastaantulijan kaistaa, mikäli vastaantulijoita ei ole. Usein ruuhkissa vastaantulijoilta on kuitenkin vaikea välttyä, joten radalla uitaessa voidaan hyödyntää myös ns. keskikaistaa. Autoilusta poiketen, sellainen tilanne, jossa kolme uimaria olisi rinnakkain on sallittu.

Käännökset

Käännöksissa täytyy huomioida muutama erityissääntö. Jos odotat radan päädyssä tai pidät vaikkapa taukoa, silloin päädyn keskiosa täytyy pitää vapaana kääntyjiä varten. Radoilla uitaessa käännökset tulee tehdä keskellä, ellei rinnalle ole kerennyt ohittavaa uimaria. Tällöin käännös tehdään oikeassa reunassa ja ohittava uimari taas vasemmassa, jotta pääsee ensimmäisenä seuraavalle altaanvälille.

Erikoistilanteet

Perhosuintia pidetään monesti raskaimpana uintimuotona varsinkin kuntouimarin näkökulmasta. Tämän vuoksi perhosuimareita on hyvä kunnioittaa ainakin siten, että koittaa välttää lyömästä käsiään perhosuimariin. Lisäksi kahden perhosuimarin kohdatessa, väistämisvelvollinen kohdatessa on aina se, joka on aloittanut perhosuinnin viimeksi. Tällä tavoin  muistetaan väsyneempää uimaria.

Starttihyppyjen harjoittelu on yhtä sallittua kuin vaikkapa käännösten tai alkuliukujen. Hypätessä tulee kuitenkin väistää kaikkia muita uimareita, sillä onhan luonnollista että hyppäävän suurella vauhdilla voi saada varomattomasti toimiessa vahinkoja aikaiseksi.

 

Vastaa