Kurssit käyneille kuntouimareille ja entisille kilpauimareille on tarjolla mastersuintitoimintaa. Mastersuinti tarkoittaa käytännössä säännöllistä treenausta omissa ryhmissään enemmän tai vähemmän pilke silmäkulmassa ajoittaista kilpailemista unohtamatta!
Mastersryhmiä löytyy lähes kaikista keskikokoisistakin kaupungeista, joissa vain on uimahalleja ja uimaseuroja. Ryhmiin hakeutuu yleensä uinnista uudelleen kiinnostuneita entisiä kilpauimareita tai sitten kehittyneempiä kuntouimareita, joilla on kaikkien lajien tekniikat hyvin hallussa. Yläikärajaa masterstoiminnassa ei ole ja nuorimmat treenailijat ovat yleensä 25-vuotiaita.
Treenailuintensiteetti vaihtelee, mutta useimmiten harkkoja on kolmisen kertaa viikossa. Tunnin treeni on yleinen harkkapituus – tosin onnekkaimmilla treeniaikaa voi olla enemmänkin.
Masterskilpailut
Mastersseille löytyy runsaasti omia kilpailujaan sekä Suomessa, että ulkomailla. Suomessa masterssit kokoontuvat puolivuosittain mastersmestaruusuinteihin, joihin pääsee kilpailemaan kuka tahansa vähintään 25-vuotias uimari. Kisaaminen tapahtuu miehille ja naisille omissa ikäsarjoissa, jotka vaihtuvat viiden vuoden välein. Ensimmäiseen, eli A-sarjaan kelpuutetaan 25-29 vuotiaat ja seuraavaan, eli B-sarjaan sitten 30-34 vuotiaat jne. Lajivalikoima kisoissa kattaa lähes kaikki normaalit kilpailumatkat aina 50 metrin matkoista 1500 metriin asti.
Kotimaan kisojen lisäksi masterssit voivat innostuessaan osallistua PM-, MM-, ja EM-kisoihin. Näistä suurimmat ovat MM-kilpailut, jotka saattavat paisua jopa 15 000 uimarin jättitapahtumaksi. Näissä mittelöissä on uimareita joka puolelta maailmaa ja kisat kestävät tyypillisesti kokonaisen viikon. Suuren osanottajamäärän vuoksi ei ole harvinaista, että masters MM-kisojen kisapäivät päättyvät vasta puolenyön aikoihin.
Miten pääsee mukaan mastersporukoihin?
Mastersryhmiä on Suomessa paljon. Puhutaan varmasti jopa sadasta ryhmästä – ja niitä tosiaan löytyy ympäri Suomea. Google toimii tässä – ja kärppänä kannattaa olla erityisesti vuoden vaihteessa ja loppukesästä: Silloin ryhmiä yleensä täydennellään. Kannattaa olla ajoissa, sillä mastersryhmät ovat usein täynnä.
Treenamisen hinta mastersryhmissä vaihtelee, mutta yleensä kausimaksut ovat todella edullisia. Toki jos seuralla on parhaat ratavuorot ja erillinen valmentaja voi treenailu maksaa jopa tonninkin vuositasolla. Yleensä pärjää satasilla.
Kilpauintitaustan puuttuminen ei ole este mukaanpääsylle! Kannattaa kuitenkin varmistaa, että hanskaa tekniikoiden lisäksi käännökset mahdollisesti jopa starttihypyn ennen liittymistä. Masterssienkin taitotaso vaihtelee paljon – ja joskus eritasoisille mastersseille voi olla omat ryhmänsä.