Vauvauinti

Vauvauinnilla tarkoitetaan vauvan ja vanhemman yhteistä harrastus- tai leikkihetkeä. Olennaista harrastuksella on turvallisuus, oikeat olosuhteet sekä oikea valmistautuminen. Tästä osiosta saat peruskäsityksen vauvaunnista ja sen harrastamisesta.

Milloin vauvauinnin voi aloittaa?

Yleisesti käytettävät vauvauinnin aloittamisen kriteerit:

  • Vauva on vähintään kolmen kuukauden ikäinen
  • Vauva painaa yli viisi kiloa
  • Vauvan kolmekuukautisrokote on otettu
  • Joskus myös: lääkäriltä saatu lupa vauvauinnin aloittamiseenKriteereitä noudattamalla varmistetaan, että uinti on varmasti turvallista vauvalle: esim. painovaatimus sen, ettei vauva kylmety allasvedessä. Vaikka vauvauintialteiden vesi on yleensä normaalia allasvettä lämpimämpää, on hyvä muistaa, että veden ilmaa korkeamman lämmönjohtavuuskyvyn vuoksi tämäkin lämpötila voi tuntua yllättävän kylmältä.

Käytännössä vauvauintiharrastuksessa ei ole yläikarajaa, mutta usein yli vuoden ikäiset lapset ohjataan perheuintiryhmiin.

Uintiin valmistautuminen

:

Varmista ainakin nämä ennen vauvauintia:

  • Uimavesi on noin 32-33 astetta
  • Vauvaa on totuteltu yo. lämpötilan mukaiseen veteen jo kotiolosuhteissa
  • Ruokailu noin puolitoista tuntia ennen uintia
  • Osallitujien peseytyminen saippualla ennen altaaseen menoa

Mukaan otettavat varusteet

Uinti ja myös vauvauinti ovat siitä hyviä harrastusmuotoja, että niissä varusteiden kanssa ei tarvitse miettiä paljoa ylimääräisiä. Tiivistettynä vauvauinnissa varustuksesta tärkeintä on oikeanlaisen uima-asun valinta. Muu varustus liittyy lähinnä uinnin jälkeisiin toimenpiteisiin. Mahdollisia leikkivälineitä löytyy useimmiten uimahalleista – niitä ei siis välttämättä tarvitse hankkia.

Oikeanlaisen uima-asun valinnassa tärkeää on huomioida uima-asun istuvuus. Uima-asun pitäisi olla tarpeeksi kireä, jotta vahingoissa allasta ei välttämättä tarvitsisi tyhjentää puhdistuksen vuoksi.

Vauva-ikäisille on tarjolla varta vasten suunniteltuja uima-asuja. Erikoisuutena niissä on vaippa-osa tai sitten paikka vaipalle.

Uinnin jälkeen olisi hyvä olla jokin sopiva rasva, jolla mahdolliset ihon kuivat kohdat voidaan huoltaa. Muutoin tavanomaiset hoitotarvikkeet riittävät.

Uimalasien käyttö

Varsinaisissa vauvauinneissa ei tarvita uimalaseja. Uimalasien on pakko kiristää edes hiukan, jotta ne pysyisivät päässä. Siksi aivan pienimmille ei kannata niitä laittaa. Hieman vanhemmille lapsille on tarjolla vartavasten suunniteltuja malleja.

Mistä varusteita

Nettikaupoista löytyy toki, mutta vauvojen uintivarusteita ja samalla asiantuntevaa apua voi saada helpoiten vauvauinnin järjestejältä. Ohessa muutamia linkkejä järjestäjiin ja vauvauintivarusteiden myyjiin: